divendres, 3 d’agost del 2012

Manteniment d'un ganivet d'acer carbó

Un dels inconvenients que té l'acer carbó (oxidable) respecte l'acer inoxidable és que se l'hi ha de fer un mínim manteniment per conservar-lo en condicions. 
El manteniment habitual és simplement netejar-lo bé i deixar-lo ben sec després de cada ús i en cas de tenir-lo guardat durant molt temps, protegir-lo amb una fina capa d'oli per exemple o vaselina per evitar que es rovelli.
De totes formes, amb el temps l'acer carbó té tendència a enfosquir-se una mica i amb l'ús i el contacte sobretot amb l'àcid que ténen els aliments (fruita, verdura, carn,...) fa que vagi agafant una patina que li dóna un cert aire rústic però que no a tothom li agrada, tot i que no és res més que la mateixa protecció que fa l'acer per evitar l'aparició del típic òxid taronja que si que és dolent.
Com a exemple, penjo un mini-tutorial dels passos que vaig seguir en el cas del JA5 per fer-li una bona repassada i deixar-lo com nou després d'aproximadament mig any fent-lo servir quasi diàriament amb fruita, vertura, carn,...

Clicant a sobre les imatges les podreu veure més grans.

Estat inicial del ganivet (amb la patina)


El primer pas és agafar una mica d'Aladdin 'algodón mágico' i el passem per tota la fulla, amb el que veurem que amb molt poc esforç fa desaparèixer tota la patina i deixa la fulla com nova. També serveix qualsevol líquid de netejar o polir metalls amb un drap.


Seguidament protegim la fulla i fem una passada a la fusta amb paper de vidre de grà fi.


Un cop fet això, hidratem una mica la fusta amb d'oli d'oliva (o de llinosa) amb un drap. Fem unes quantes passades i després d'eixugar l'oli sobrant, deixem el ganivet al menys 12 hores perquè la fusta acabi d'absorvir l'oli i s'assequi bé.

 

Després agafem alguna cera per mobles (barreja de cera d'abella i cera de carnauba) i li fem unes quantes passades a la fusta amb un drap per anar tapant porus i deixar la fusta ben llisa.


Amb la cera ja ben seca fem una repassada al tall per deixar-lo ben esmolat. La forma d'esmolar ja depèn de cadascú. Jo faig servir un kit Lansky amb pedres de diferents grans i les guies per mantenir l'angle d'esmolat i que em dóna molt bons resultats.



Un cop esmolat i amb el ganivet com nou, podem fer un parell de passades a la funda amb un drap i oli de pota de bou per deixar-la també com nova i donar-li vida a la pell.

I aqui teniu el resultat final, fusta viva, fulla com nova i amb el tall punt per 'afeitar':




1 comentari :