Un dels inconvenients que té l'acer carbó (oxidable) respecte l'acer inoxidable és que se l'hi ha de fer un mínim manteniment per conservar-lo en condicions.
El manteniment habitual és simplement netejar-lo bé i deixar-lo ben sec després de cada ús i en cas de tenir-lo guardat durant molt temps, protegir-lo amb una fina capa d'oli per exemple o vaselina per evitar que es rovelli.
De totes formes, amb el temps l'acer carbó té tendència a enfosquir-se una mica i amb l'ús i el contacte sobretot amb l'àcid que ténen els aliments (fruita, verdura, carn,...) fa que vagi agafant una patina que li dóna un cert aire rústic però que no a tothom li agrada, tot i que no és res més que la mateixa protecció que fa l'acer per evitar l'aparició del típic òxid taronja que si que és dolent.
Com a exemple, penjo un mini-tutorial dels passos que vaig seguir en el cas del JA5 per fer-li una bona repassada i deixar-lo com nou després d'aproximadament mig any fent-lo servir quasi diàriament amb fruita, vertura, carn,...
Clicant a sobre les imatges les podreu veure més grans.
Estat inicial del ganivet (amb la patina)
El primer pas és agafar una mica d'Aladdin 'algodón mágico' i el passem per tota la fulla, amb el que veurem que amb molt poc esforç fa desaparèixer tota la patina i deixa la fulla com nova. També serveix qualsevol líquid de netejar o polir metalls amb un drap.
Seguidament protegim la fulla i fem una passada a la fusta amb paper de vidre de grà fi.
Un cop fet això, hidratem una mica la fusta amb d'oli d'oliva (o de llinosa) amb un drap. Fem unes quantes passades i després d'eixugar l'oli sobrant, deixem el ganivet al menys 12 hores perquè la fusta acabi d'absorvir l'oli i s'assequi bé.
Després agafem alguna cera per mobles (barreja de cera d'abella i cera de carnauba) i li fem unes quantes passades a la fusta amb un drap per anar tapant porus i deixar la fusta ben llisa.
Amb la cera ja ben seca fem una repassada al tall per deixar-lo ben esmolat. La forma d'esmolar ja depèn de cadascú. Jo faig servir un kit Lansky amb pedres de diferents grans i les guies per mantenir l'angle d'esmolat i que em dóna molt bons resultats.
Un cop esmolat i amb el ganivet com nou, podem fer un parell de passades a la funda amb un drap i oli de pota de bou per deixar-la també com nova i donar-li vida a la pell.
I aqui teniu el resultat final, fusta viva, fulla com nova i amb el tall punt per 'afeitar':
Gràcies
ResponElimina